Esport – en idrott eller inte?
4 månader sedan

Den 24-26 maj håller Riksidrottsförbundet ett möte för att besluta om vilka föreningar som ska få bli medlemmar i RF. Det har länge pågått en diskussion om e-sport ska bli erkännas som en idrott av RF samt om det är något som skulle gynna e-sporten som sport och organisation.

Ett medlemskap skulle bland annat innebära rätt till olika bidrag, att RF företräder idrotten i kontakt med myndigheter och politiker och ett samarbete med SISU Idrottsutbildarna som jobbar med att utbilda och utveckla idrotten.

I en tidigare intervju svarade Elin Johansson, pressansvarig på Riksidrottsförbundet, om det är ett krav på att det ska innehålla fysisk aktivitet för att något ska klassas som en idrott.

– Vi har tittat ganska mycket på det här, vad är idrott och var går gränsen? Och vi har till och med låtit en forskare på GIH djupdyka lite grann i det här. Och idrott självständigt, det går inte att säga fullständigt vad det är. Man måste titta på vad idrott är i Riksidrottsförbundets mening. Men det är klart att en viss grad av fysisk aktivitet är en av flera faktorer som man funderar på om den inte ska behöva finnas där för att vara en idrott.

Svensk e-sport har också uttalat sig på sin hemsida angående medlemskap i RF. 

– Vi arbetar för att e-sport ska bli klassad som idrott och upptas som medlem i Riksidrottsförbundet. I dagsläget klassas e-sport någonstans mellan idrott och kultur, vilket försvårar organiseringen av e-sporten. Genom att bli medlem i Riksidrottsförbundet legitimeras e-sport och hundratusentals svenska e-sportare kommer få ta del av ett rikt föreningsliv där alla har lika möjligheter, skriver Svensk e-sport.

Mötet kommer hållas i Jönköping. Det här är stadgarna som måste uppfyllas för att en organisation ska få ett godkänt medlemskap:

  1. Förbundet ska bedriva och administrera idrott.
  2. Förbundet ska vara en ideell förening.
  3. Förbundets verksamhet ska stå i samklang med av RF-stämman beslutad verksamhetsidé, vision och värdegrund enligt 1 kap i RF:s stadgar.
  4. Förbundet ska bedriva/administrera idrottslig verksamhet som inte är nära besläktad med verksamhet inom till RF redan anslutet förbund.
  5. Förbundet ska ha minst 25 medlemsföreningar med minst 1 500 medlemmar.
avatar

EsportRecon för dig som är över 18år

Kunskap och skicklighet spelar en viss roll när det gäller vadslagning. Är man påläst och kunnig ökar sannolikheten att man kan förutspå vilket lag som vinner en match. Problemet är att även andra spelare är pålästa, och förmodligen gör samma förutspåelse som du. Det gör att oddsen går ner, och det blir svårt att vinna en storvinst. För att vinna stora summor pengar på vadslagning krävs, ja just det, tur.


Läs mer på stodlinjen.se